Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει....


                      


Αν θα μπορούσε κανείς να αξιολογήσει και να ιεραρχήσει τις δυσμενέστατες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα νομίζω ότι χωρίς αμφιβολία θα έθετε πρώτη την "αιμορραγία" των ΝΕΩΝ επιστημόνων προς το εξωτερικό (braindrain).
Των παιδιών εκείνων που είδαν τις επιστημονικές τους γνώσεις ν' αμείβονται με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη, τις προσπάθειες τους να σταδιοδρομήσουν (ειδικά σε ορισμένους τομείς στην Ελλάδα) να οδηγούνται στην καταστροφή  και τα όνειρα τους να καταποντίζονται. Είδαν, έψαξαν και απήλθαν, πολλοί μάλιστα με τις οικογένειες τους στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης ή τα 
Εμιράτα.....Και εκεί βρήκαν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια και κυρίως ένα περιβάλλον οργανωμένο και ανταποδοτικό.

Πολλοί όμως επέλεξαν να μείνουν και να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ελλάδα. Να αγωνιστούν σε ένα περιβάλλον αρνητικό, αν όχι και πολλές φορές, εχθρικό.
Αψηφώντας τις δυσκολίες της γραφειοκρατίας, της δαιδαλώδους νομοθεσίας και της βαρύτατης φορολογίας, έκαναν πράξη αυτό που το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ:  

ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ. Ή μάλλον έμαθαν να συνεργάζονται.
 Ίδρυσαν λοιπόν κυψέλες καινοτομίας (hubs).Όπου χρησιμοποίησαν τις απεριόριστες δυνατότητες του Διαδικτύου για να κάνουν τις ιδέες τους πράξη. Τα πιο γνωστά hubs της Αθήνας?  :

Εκεί συγκεντρώνονται, "διαγιγνώσκουν"  μία ανάγκη στην καθημερινότητα του πολίτη και την μεταμορφώνουν σε ιδέα.Δημιουργούν στη συνέχεια μία start-up επιχείρηση ή εταιρεία, μέσω της οποίας υλοποιούν την ιδέα τους "ανεβάζοντας την" ως εφαρμογή, ή ιστότοπο στο Διαδίκτυο.
Και από εκεί αντλούν, με διάφορους τρόπους, το κέρδος τους. 
Η χρηματοδότηση τους? Όχι φυσικά ο κρατικός προυπολογισμός. Αλλά το crowd funding ή σπανιότερα, μεγάλοι επενδυτές. 
Κάπως έτσι κατασκευάστηκαν εφαρμογές όπως η (Taxi) Beat, το Workable, η Nannuka και εκατοντάδες άλλες, που δημιούργησαν εκ του μηδενός θέσεις εργασίας, διευκoλύνοντας ταυτόχρονα τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας.
Θεωρούμε λοιπόν ότι  εδώ βρίσκεται το μέλλον της χώρας μας.Σ' αυτούς τους νέους που μοχθούν μέσα από χιλιάδες αντιξοότητες και ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ. Και σιγά σιγά διαμορφώνουν μια νέα κοινότητα με χαρακτηριστικά τη συνεργασία,την  εργατικότητα, την εκμετάλλευση της γνώσης του σήμερα.
Ας τους υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο!

Αν επιθυμεί  κάποιος να ενημερώνεται καθημερινά για τα νέα της κοινότητας της Καινοτομίας, μπορεί να ανατρέξει στους εξής ιστότοπους:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου