Τρίτη 30 Απριλίου 2019




Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν λαοί, Αναστάσεως νύκτα θρηνήσωμεν πάντες

Κάπως έτσι θα πρέπει πλέον να ψάλλεται στις εκκλησίες ο απαράμιλλος κανόνας του Ιωάννη του Δαμασκηνού.
Γιατί τη χαρά της Ανάστασης, όπως κι αν την πιστεύει ο καθένας, την κάναμε θρήνο για κάποιους άτυχους  συνανθρώπους μας. Ανθρώπους,ή εφήβους ή ακόμα χειρότερα παιδιά, σαν κι εμάς ή σαν τα παιδιά μας, που αφελώς κι ευσεβώς παρακολουθούσαν τη θεία Λειτουργία της Ανάστασης στην εξοχή, στο χωριό  ή στην πόλη τους.
Ανυποψίαστοι κι ήσυχοι. Αναμένοντας το θείο φως από τους Άγιους Πατέρες. Δεύτε λάβετε….Κι εκεί κάπου, λες και ….-θου Κύριε φυλακήν -είναι καλλιστεία, ή πίστα πανάκριβου μπουζουκσίδικου της παραλίας, αρχίζουν να σκάνε τα βεγγαλικά, οι κροτίδες, οι σαΐτες!
Γιατί? Για να υποδηλώσουν οι ψευτόμαγκες  την παρουσία τους?  Για να καλύψουν τη μυσταγωγία στην οποία αδυνατούν να συμμετάσχουν και να εμβαθύνουν ? Για να πνίξουν τις  δυο λέξεις «σύμβολα» της Χριστιανικής θρησκείας, στα καπνογόνα?
Εξ ‘όσων γνωρίζω τα εκατομμύρια των ορθοδόξων της Βαλκανικής  γιορτάζουν την Ανάσταση με τον πλέον ειρηνικό τρόπο . Ποιούν δηλαδή το αυτονόητο. Δεν μετατρέπουν τις εκκλησίες και τα πλατώματα τους σε εμπόλεμες ζώνες. Ψάλλουν κατανυκτικά, ανάβουν τις λαμπάδες τους, εύχονται και αντεύχονται και απέρχονται γαλήνια στα σπίτια τους .
Εμείς  λοιπόν οι ελληναράδες γιατί ?
Τι θέλουν  όλοι αυτοί με τις κροτίδες, τις σαίτες και τα άλλα δολοφονικά εργαλεία να αποδείξουν ? Κι ως πότε θα μένουν ατιμώρητοι?  Κι ως πότε κάποιοι θα τους καλύπτουν ?
Δυστυχώς όλα είναι θέματα Παιδείας και αγωγής.
Κι εδώ έρχομαι να θέσω κι ένα άλλο θέμα: Πού είναι όλες αυτές τις μέρες η Εκκλησία? Δεν είναι ποίμνιον της ο καμεραμάν που έπεσε νεκρός από τη σαΐτα στην Καλαμάτα? Δεν ανήκει στους κόλπους της το άτυχο κοριτσάκι από τις Θεσπιές που χαροπαλεύει?
Καταδικάζει λοιπόν  ή όχι η Εκκλησία τις άνομες και δολοφονικές αυτές φιέστες? Και τι σκέπτεται παραπέρα να κάνει?
Είναι μόνο η μεταφορά του Αγίου Φωτός το θέμα των ημερών για την επίσημη Εκκλησία?  Την ενδιαφέρει απλά να γεμίζουν οι πέριξ των ναών χώροι, έστω και με τις «φιέστες» των ρουκετο-κροτίδων? Επιθυμεί  να μετατρέψει την κορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας σε «Σπορ και θέαμα», όπως έλεγε σοφά κι ένας απελθών φίλος?
Εκπλήσσει και εξοργίζει νομίζω τον καθένα μας η σιωπή του  Κλήρου. Ή τουλάχιστον  κάποιων φωτισμένων κληρικών…Που θάπρεπε να βγουν μπροστά να κάτι να πουν, αλλά  κυρίως κάτι να πράξουν.
Συντονισμένα, συλλογικά και στιβαρά. Και σε συνεργασία με το Κράτος. Και κυρίως σε συνομιλία με τους εφήβους που τα σκάνε και το σκάνε….
Για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος σε κάτι σ’ αυτή τη χώρα. Κι ίσως αυτό να είναι μια πρώτη μεγάλη αρχή. Τώρα όμως, που ακόμα τα πράγματα είναι νωπά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου